Denne kaken er det flere måneder siden jeg lagde, så det er på tide at den kommer seg på bloggen. Jeg gjorde som foreslått i oppskriften og lagde den dagen før servering. Det tar litt tid å lage denne kaken, så det er perfekt at den kan bo i kjøleskapet natten over før servering.
Den ble kanskje ikke så flott som bildet i oppskriftboken, men smaken var upåklagelig!
Oppskriften er hentet fra Hexeberg sin bok "Kakefest".
Først må du lage selve rullekaken:
3 store egg
100 g philadelphiaost
1/4 ts bakepulver
2 ss sukrin
1 ss tagatesse
Sett ovnen på 160 grader.
Skill eggeplommer og eggehvite.
Visp eggeplommer og kremost i en bolle til du får en jevn røre.
Ha i bakepulver og visp dette godt inn.
Pisk eggehviter i en annen bolle og tilsett sukrin og tagatesse litt etter litt mens du fortsetter å piske. Pisk i 3-4 minutter til marengsen er stiv og blank.
Vend marengse forsiktig inn i røre med eggeplommer og kremost ved hjelp av en slikkepott.
Smør røren ut over en bakepapirkledd stekeplate og stek midt i ovnen i ca. 20 minutter.
Ta ut den ferdig stekte kake og strø over litt sukrin (pass på å ikke strø på for mye, da får du en litt hard smak på kaken).
Legg ett bakepapir over kaken, legg deretter en rist over papiret og hold fast mens du snur kaken. Dra papiret forsiktig av kaken og hvelv en langpanne over kaken mens den kjøler seg ned. Det er viktig at den holder seg myk og fleksibel til vi skal rulle den sammen, så ikke la den ligge for lenge.
Nå skal du starte på fyllet til rullekaken:
200 g blåbær (bruk gjerne tinte frosne bær)
1 ss tagatesse
3 ts johannesbrødkjernemel
4 dl kremfløte
2 ss tagatesse
Kjør blåbær, tagatesse og JBK sammen med stavmikseren til blåbærsyltetøy. La det stå å tykne et par minutter mens du lager kremen.
Pisk fløte og tagatesse stivt.
Bland forsiktig sammen syltetøyet og kremen.
Bre et godt lag med blåbærkremen ut over rullekaken når den er passe avkjølt og rull sammen.
Legg kaken kjølig slik at den setter seg.
Da er du klar for å lage fromasjen som skal i midten av kaken:
4 plater gelantin
2 egg
3 ss sukrin
1 ss tagatesse
200 g blåbær (gjerne tinte frosne bær)
1 ts vaniljeekstrakt
100 g philadelphiaost, romtemperert
1/4 dl kokende vann
3 dl kremfløte
1 ss tagatesse
Legg gelantinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
Pisk egg, sukrin og tagatesse i minst 10 minutter til eggedosis.
Mos de tinte bærene med en stavmikser.
Rør vaniljeekstrakten inn i kremosten.
Bland ost og bærmasse forsiktig, men godt sammen med eggedosisen.
Klem vannet ut av gelantinen og rør de ut i det kokende vannet.
Visp gelantinvæsken inn i eggedosisen i en tynn stråle.
Pisk kremfløte og tagatesse til stiv krem og vend den forsiktig inn i eggedosisblandingen.
Så er alt klart for å montere kaken:
Skjær rullekaken i skiver.
Jeg brukte en glassbolle, men du kan også bruke en kakeform. Kle formen/bollen med skiver av rullekake. Press skivene godt sammen så de dekker formen så godt som mulig.
Hell fromasjen i formen slik at den dekker rullekakeskivene. Sett formen kaldt i 4-5 timer slik at fromasjen har stivnet helt. Jeg lot den stå i kjøleskapet natten over.
Når kaken skal ut av formen er det lurt å legge rundt et kjøkkenhåndkle som er vridd opp i varmt vann slik at kaken løsner. Skjær forsiktig rundt kanten og hvelv kaken over på et passende fat.
Jeg skulle ha med meg kaken og serverte den derfor som den var, men pynt den gjerne med friske blåbær og eventuelt litt pisket krem.
Tips:
Jeg fikk litt fromasj til overs, og den er utrolig barnevennlig! Gutta mine elsket den og slukte den raskt. En god dessert kan også være å lage bare fromasjen og servere den med vaniljesaus til.
Lykke til med baksten!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar