mandag 31. mars 2014

Troikaklumper

Etter å ha sett dette innlegget på bloggen til fotballfrue fikk jeg veldig lyst til å prøve og satte igang. 
Det kan jo ikke være så vanskelig, ikke sant? 

Hmmm... 
Det er en grunn til at overskriften er troikaKLUMPER.
Det var mye vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg!


Heldigvis ble de ganske gode på smak til tross for at de ikke ble like delikate som fotballfrue sine, bare se her så lekre hennes ble:


Jeg er fortsatt usikker på hvor jeg bommet så grovt. Mine fikk ikke hjerteform, til tross for silikonformene de ble laget i, og marsipanen og geleen fikk overhodet ikke et like delikat utseende som disse! Som sagt, mine ble KLUMPER.

Marsipanen ble litt løs og stivnet ikke slik den ser ut på hennes bilde, kanskje det er årsaken?
Jeg glemte de bort i kjøleskapet noen dager i silikoformene før de fikk sjokoladetrekk, kanskje det er årsaken?

Jeg fulgte hennes oppskrift, men doblet den.
Det eneste jeg byttet ut var geleen, jeg hadde ikke sukkerfri saft i hus (er så skeptisk til saft full av aspartam til ungene, så foretrekker saft med litt sukker til de). Dermed endte jeg opp med å lage gele av Lerums blåbærsaft, noe som faktisk piffet opp smaken veldig! 

Slik lager du troikabitene:

Til geleen trenger du:
2 dl blåbærsaft 
2 dl vann
6 plater gelantin

Legg gelantinplatene i kaldt vann.
Kok opp vann og saft.
Klem vannet ut av gelantinplatene og rør de inn i den varme saften.

La geleen stå å avkjøle seg mens du starter på resten, men pass på så den ikke stivner.

Til marsipanen trenger du:
2 eggehviter
100 g mandelmel
50 g sukrinmelis
noen dråper mandelessens

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle og la deigen stå noen minutter.
Trykk marsipanen i bunnen av silikonformene.
Sett marsipanen i kjøleskapet en halvtimes tid. Hell deretter over geleen. 
Sett tilbake i kjøleskapet.

Jeg hadde det ikke travelt, så jeg glemte de bort i kjøleskapet i noen dager. Kanskje det er ide å ikke la de stå like lenge?
Når geleen har stivnet skikkelig på toppen av marsinpane så tar du de ut av silikonformene. 
Så varmer du sjokoladen i vannbad og dypper bitene før du setter de på et bakepapirkledd brett. 
Etter en time eller to i kjøleskapet har du da plutselig ferdig troika!





Til tross for utseendet så smakte det nydelig! 

fredag 28. mars 2014

Tilbehør: brokkolisalat

I går hadde vi herlig besøk av lille Nora og mamma´n hennes, og da passer det bra å teste ut litt nytt tilbehør til middagen. 
Denne gangen ble det brokkolisalat som jeg fant oppskrift på på bloggen til Linda Stuhaug. I oppskriften skal du bruke brokkolien rå, men jeg kommer til å koke den såvidt i ett minutt eller to og deretter avkjøle den under rennende kaldt vann for å fremheve smaken av brokkolien.

Denne salaten smaker godt dagen etterpå også, ha den i en tett matboks og spis inntil spekemat eller røkt laks. 


Vi serverte brokkolisalaten til baconsurret kyllingfilet. 

Til brokkolisalaten trenger du:
1 brokkoli
1 beger kesam
1 ss epleeddik
2-3 ts sukrin +
pinjekjerner

Vi brukte brokkolien rå, men som nevnt over kommer jeg til å koke den litt neste gang.
Koker du den så må du avkjøle den før du rører den sammen med kesamen.

Bland kesam, epleeddik og sukrin +
Smak til etter egen gane for å få en balansert sur-søt smak.
Rør inn kald brokkoli og la det gjerne stå i kjøleskapet til du er ferdig med å tilberede resten av maten du skal servere.

Når du er klar for å servere strør du litt pinjekjerner over.
Har du kjøpt ferdig ristede er de klare til bruk, ellers kan du ha de kjapt i en tørr stekepanne før servering.


Dette smaker supert til baconsurret kyllingfilet:
Stek kyllingen raskt på hver side.
Stek baconet og snurr det rundt kyllingfileten og legg de i en ildfast form.
Stek i ovnen ved 180 grader i ca. 20-25 minutter.


Du kan også snitte opp kyllingfileten og legge inn litt smøreost om du ønsker litt mer smak, vi brukte pepperost denne gangen, men har også brukt både paprikaost og blåmuggost tidligere med stort hell. 

Bon appetit! 

onsdag 26. mars 2014

DA har man plutselig blitt mamma til to 5-åringer!

Kjære vene som tiden flyr!
Vips, på mandag, så hadde gutta blitt 5 år.
Jeg synes ikke det er lenge siden de snublet rundt med bleier og smokk, og nå sykler de uten støttehjul og blir tøffere og tøffere for hver dag som går.
Heldigvis er de enda ikke for store til å sitte på fanget, for å gi nattakos, for å ville bli lest og sunget for om kvelden eller så store at de ikke vil ha oss med når de skal leke!


Nå har det vært bursdagsfeiring omtrent uten stans siden lørdagen.
På lørdag  var barna på avdelingen i barnehagen invitert til pølsefest i grillhytta. Akkurat i det bursdagen skulle starte begynte regnværet, men innen vi var ferdige med å spise hadde det heldigvis gitt seg og bursdagen ble en suksess. Det var lek, moro, muffins, pølser og såpeboler!



På søndagen fikk gutta besøk av oldemor, farmor og farfar. De ville så gjerne ut å vise at de kunne sykle på nye sykler uten støttehjul, så vi forsvant ut i gata. Der møtte vi flere andre kompiser og ble værende ute en stund for å leke, det er herlig med nabobarn, vår og latter!



Mandagen feiret gutta bursdag i barnehagen.
Det var stor stas å komme til barnehagen hvor flagget hang ute og det var bilde av begge to på døra.
De var med utegruppa på tur og fikk reise avsted med krone på hodet utenpå lua og få leie hverandre i hendene og gå fremmerst på vei både til og fra bestemmelsesstedet. 
De pratet og forklarte når de kom hjem og det var ikke vanskelig å forstå at de hadde hatt en topp dag i barnehagen!

Enda gjenstår det bursdagsfeiring til helga, da setter vi kursen mot Kongsberg for å hilse på.
Tenk at bøllene våre har blitt så store!
Jeg spurte de: "Hva har skjedd med babyene til mamma, da??" Svaret jeg fikk var: "De har vokst, mamma, vi er store nå!".

5 år, nok en milepæl! 

Vafler

Den store vaffeldage var  i går, for min del kunne den gjerne vært litt oftere! 
Vafler er veldig godt, og heldigvis er det også mulig å lage i en lavkarboversjon.

Jeg synes de er best når det er en liten varme i vaffelen, men de smakte også godt dagen etter. Supergode med smørbar cheddarost på!


Her er oppskriften på ca. 20-24 plater:
(Man kan jo like gjerne lage noen når man først steker de, smaker jo godt dagen etterpå også!)

8 egg
5-6 ss sukrin
2 beger seterrømme
2 dl mandelmel
2-3 ts bakepulver
3-4 ss fiberhusk
kardemomme 

Visp sammen egg og sukrin.
Rør deretter inn rømmen og deretter det tørre til slutt.

La røren svelle noen minutter.
Ha i en drøy spiseskje røre i vaffeljernet. Prøv deg litt frem, men pass på å ikke fylle jernet for fult, da tyter det bare ut.

(Dersom røren blir for tykk mot slutten kan du spe den ut med litt fløte eller melk.)



Jeg synes vaflene er ekstra gode med litt brunost på, noen ganger må man kunne unne seg litt ekstra og for meg er vafler og brunost en barndomsfavoritt!
Du kan smøre på litt smør og strø på litt sukrin eller lage litt hjemmerørt syltetøy å ha på.

Vafler er best, gjør hverdag til en fest!

onsdag 19. mars 2014

Årstidsforvirret

Det er neimen ikke lett å henge med i svingene om dagen!
På søndag var vi hos svigers, der blomstret krokusen i husveggen og vi renset fuglekassene for å klargjøre de for nye leietagere og reir i tillegg til en herlig sykkeltur.
MEN, plutselig kom snøen!

Litt snø på søndag.
Klart og greit vær på mandag, vi syklet til barnehagen!

Så, når man står opp på tirsdag og ser ut vinduet er alt dekket av snø, igjen.

Jeg velger å lukke øynene for snøen nå, krysse fingrene for at den forsvinner like raskt som den kom og heller kose meg med de flotte bildene vi tok på søndag de timene det var vår:

Se!! Ingen støttehjul!





Rotvelt i skogkanten.




Hakkespetten har ødelagt fuglekassa, kanskje gutta må være med pappa å bygge en ny?



tirsdag 18. mars 2014

Sjokoladenøtter

Jeg har hatt helt dilla på yoghurtnøtter en periode, men det er grenser for hvor mye av det jeg bør spise, særlig de man kjøper på butikken. Derfor har jeg lett rundt etter oppskrift på hjemmelagede yoghurtnøtter og fant ut at det kunne da ikke være så vanskelig å lage.

Problemet er ikke å lage yoghurtnøttene, men å finne sukkerfri hvit sjokolade! 
Over alt jeg har lett har de enten ikke hatt eller vært utsolgt.
Til slutt orket jeg ikke lete lengre og endte opp med min egen variant med mørk 70 % sjokolade, og vet du hva?
Det ble supergodt!


Du trenger:
200-250 g nøtter
165 g kokesjokolade 70 %
70-80 g cocosa (kokosfett)
ca. 150 g philadelphiaost naturell
4 ts sukrinmelis
4-5 stevia vaniljedråper

Bruk nøtter uten tilsatt salt.
Jeg brukte chasew og makademia som er to av mine favoritter om dagen.

Smelt sjokoladen i vannbad.


Smelt cocosa i mikroovnen og tilsett den smeltede sjokoladen.
Rør godt til alt er blandet.

Tilsett philadelphiaosten, sukrinmelisen og steviadråpene og rør alt sammen med visp til du har en jevn og fin sjokoladeblanding. 

Rør inn nøttene og pass på at alle er dekt i sjokolade.

Jeg er ikke sååå glad i pirkearbeid, så istedet for å pirke med ei og ei nøtt helte jeg røren over i små konfektformer. Det fungerte helt perfekt!






Sett sjokoladenøttene i kjøleskapet i et par timer, så er du klar for den første smaken!


Dessverre er bildene av sjokoladen når den har stått i kjøleskapet et par timer litt mørke, jeg hadde selvfølgelig mer lyst til å spise de enn å hente speilrefleksen for å ta skikkelige bilder!

Jeg er superfornøyd med resultatet, bollen ble slikket ren for sjokoladeblanding og nøttene ble helt supre. 

En sikker vinner!


søndag 16. mars 2014

Garnbytte hos Woolrocks

Woolrocks har tatt initiativ til nok et garnbytte og på lørdag sendte jeg mitt bidrag av sted, denne gangen til Danmark. 


I pakken jeg har sendt avsted var det garn og oppskrift til å strikke vridd hals fra Pickles i Tweedy. Et spennende garn med islett av fargespetter.
Det gule garnet skal visst være godt å tove, så i det medfølgende kortet er adressen til garnstudio skrevet ned med tips om sitteunderlag.
Til strikkingen og garnet har jeg lagt med flettepinner, en pinnemåler, sirkler til å lage dusker, te og sjokolade. 


Nå går jeg bare å venter spent på hva en kreativ sjel har sendt til min adresse under temaet: FARGEFEST!

Jeg måtte kjøpe et par nøster til meg selv også av Tweedy, fristelsen ble for stor!


Det er mange prosjekter som står i kø om dagen, en prioritet er å få ferdig sinnasaujakken til meg selv. Nå er det bare litt igjen nederst på den ene armen og knappestolper før den skal syes og klippes. Jeg er spent på resultatet av strikketøy i Kauni!


lørdag 15. mars 2014

Enkel, men deilig lunsj

Sola har gløttet frem store deler av uken og man sitter virkelig igjen med en herlig følelse av vår!
I dag har vi vært ute å øvd sammen med gutta våre på å sykle uten støttehjul, fuglene synger, krokusen spirer i bedet og dagene er lengre og lysere.

Til og med lunsjen virket mer vårlig, kanskje på grunn av de friske bærene?


Oppskriften på knekkebrødene finner du er her.
Pålegget er brie og blå castello, to av mine favoritter!
Med friske bringebær, noen eplebåter og en tekopp til ble det en herlig lunsj. 

Sjokoladekonfekt med havsalt og pekannøtter

Det enkle er ofte det beste og sjokolade med nøtter og salt er en sikker vinner.


Du trenger:
små papirformer eller konfektform i silikon
100 g mørk kokesjokolade 70 %
2 ss kokosolje
1/2 ts havsalt
1 dl grovhakkede pekannøtter

Smelt sjokoladen i vannbad.
Hell over de grovhakkede nøttene og saltet.
Rør godt rundt og fordel i små former.

Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet.





Supert å servere til kaffekoppen når du får besøk, eller som litt ekstra kos til strikketøyet en lørdagskveld.

onsdag 12. mars 2014

Kjeks med ett hint av pistasj

Jeg har fått dilla på kjeks og ost!

Det finnes ganske mange forskjellige oppskrifter på ulike kjeks, men når jeg skulle til å lage min porsjon så fant jeg plutselig ut at jeg manglet nøtter til ingrediensene.
Dermed endte jeg opp med en merkelig røre av det jeg fant i kjøkkenskuffen:


Du trenger:
2 eggehvitter
2 dl hjemmelaget mel av nøtter
1/2 ts salt
1 ts sukrin
1 ts fiberhusk

Sett ovnen på 180 grader.

Jeg hadde ikke nøttene som sto i oppskriften, så jeg blandet hasselnøtter, mandler og pistasj til riktig mengde nøttemel.


Piske eggehvittene sammen med en gaffel.
Bland sammen alt det tørre godt og tilsett de piskede eggehvittene.

Lag små kjeks.
Jeg brukte en spiseskje og fingrene og trykte og formet de før jeg la de på bakepapirkledd stekeplate.

Stekes midt i ovnen i ca. 15 minutter.




Smaker supergodt med blå castello på 
og en varm kopp te til!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...