tirsdag 26. februar 2013

Setesdalvotter til min kjære

Etter å ha fått seg et par etterlengtede arbeidsvotter (se her) fikk gubben blod på tann og bestilte et par votter i mønster som han kunne bruke når han skal ake med gutta eller ta seg en skitur. Jeg bladde igjennom strikkebøkene mine og endte opp med mønsteret til Setesdal votten, restegarn i svart og grått og satte i gang.


Varme, gode votter som på grunn av mønsteret i realiteten blir strikket med dobbel tråd og derfor blir ekstra varme! 

Fromasjkake

Denne kaken er det flere måneder siden jeg lagde, så det er på tide at den kommer seg på bloggen. Jeg gjorde som foreslått i oppskriften og lagde den dagen før servering. Det tar litt tid å lage denne kaken, så det er perfekt at den kan bo i kjøleskapet natten over før servering.
Den ble kanskje ikke så flott som bildet i oppskriftboken, men smaken var upåklagelig!
Oppskriften er hentet fra Hexeberg sin bok "Kakefest".


Først må du lage selve rullekaken:
3 store egg
100 g philadelphiaost
1/4 ts bakepulver 
2 ss sukrin
1 ss tagatesse

Sett ovnen på 160 grader. 
Skill eggeplommer og eggehvite.
Visp eggeplommer og kremost i en bolle til du får en jevn røre.
Ha i bakepulver og visp dette godt inn.


Pisk eggehviter i en annen bolle og tilsett sukrin og tagatesse litt etter litt mens du fortsetter å piske. Pisk i 3-4 minutter til marengsen er stiv og blank.


Vend marengse forsiktig inn i røre med eggeplommer og kremost ved hjelp av en slikkepott.
Smør røren ut over en bakepapirkledd stekeplate og stek midt i ovnen i ca. 20 minutter.
Ta ut den ferdig stekte kake og strø over litt sukrin (pass på å ikke strø på for mye, da får du en litt hard smak på kaken).
Legg ett bakepapir over kaken, legg deretter en rist over papiret og hold fast mens du snur kaken. Dra papiret forsiktig av kaken og hvelv en langpanne over kaken mens den kjøler seg ned. Det er viktig at den holder seg myk og fleksibel til vi skal rulle den sammen, så ikke la den ligge for lenge.

Nå skal du starte på fyllet til rullekaken:
200 g blåbær (bruk gjerne tinte frosne bær)
1 ss tagatesse
3 ts johannesbrødkjernemel

4 dl kremfløte
2 ss tagatesse

Kjør blåbær, tagatesse og JBK sammen med stavmikseren til blåbærsyltetøy. La det stå å tykne et par minutter mens du lager kremen.
Pisk fløte og tagatesse stivt. 
Bland forsiktig sammen syltetøyet og kremen.
Bre et godt lag med blåbærkremen ut over rullekaken når den er passe avkjølt og rull sammen.
Legg kaken kjølig slik at den setter seg.


Da er du klar for å lage fromasjen som skal i midten av kaken:
4 plater gelantin
2 egg
3 ss sukrin
1 ss tagatesse
200 g blåbær (gjerne tinte frosne bær)
1 ts vaniljeekstrakt
100 g philadelphiaost, romtemperert
1/4 dl kokende vann

3 dl kremfløte
1 ss tagatesse

Legg gelantinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
Pisk egg, sukrin og tagatesse i minst 10 minutter til eggedosis. 
Mos de tinte bærene med en stavmikser.
Rør vaniljeekstrakten inn i kremosten.
Bland ost og bærmasse forsiktig, men godt sammen med eggedosisen.
Klem vannet ut av gelantinen og rør de ut i det kokende vannet.
Visp gelantinvæsken inn i eggedosisen i en tynn stråle.

Pisk kremfløte og tagatesse til stiv krem og vend den forsiktig inn i eggedosisblandingen.

Så er alt klart for å montere kaken:
Skjær rullekaken i skiver. 
Jeg brukte en glassbolle, men du kan også bruke en kakeform. Kle formen/bollen med skiver av rullekake. Press skivene godt sammen så de dekker formen så godt som mulig.
Hell fromasjen i formen slik at den dekker rullekakeskivene. Sett formen kaldt i 4-5 timer slik at fromasjen har stivnet helt. Jeg lot den stå i kjøleskapet natten over.

Når kaken skal ut av formen er det lurt å legge rundt et kjøkkenhåndkle som er vridd opp i varmt vann slik at kaken løsner. Skjær forsiktig rundt kanten og hvelv kaken over på et passende fat.

Jeg skulle ha med meg kaken og serverte den derfor som den var, men pynt den gjerne med friske blåbær og eventuelt litt pisket krem.

Tips:
Jeg fikk litt fromasj til overs, og den er utrolig barnevennlig! Gutta mine elsket den og slukte den raskt. En god dessert kan også være å lage bare fromasjen og servere den med vaniljesaus til. 

Lykke til med baksten!

onsdag 20. februar 2013

Marius pannebånd

Bloggen har ikke blitt prioritert i det siste, og her ligger det både matoppskrifter og bilder av ferdige strikkeprosjekter å venter i kø! Nyttårsforsettet om å komme godt i gang med treningen og en hektisk arbeids hverdag kombinert med to aktive barn gjør sitt og jeg innrømmer glatt at rompa mi er limt fast i sofaen etter endte treningsøkter på kvelden. Heldigvis går fortsatt strikkepinnene varme og her er et av de siste prosjektene som er ferdige:


En god kollega fylte forleden 30 år og i den anledning kom dette pannebåndet til verden. Oppskriften er hentet ut av boka med Marius mønster, der er det mye fint!
Heldigvis falt pannebåndet i smak hos bursdags-jenta og kommer nok til å varme ørene på en ivrig ute-entusiast nå som sola kommer å tiner opp vinterstive kropper.

mandag 18. februar 2013

Lavkarbobriks

Etter ett hett tips på facebook endte jeg opp med å lage disse herlige briksene etter trening i dag, 
og jeg er solgt! Herlig med ost og te til:


Denne røren er nok til en langpanne:

5 egg
2,5 dl solsikkekjerner
2,5 dl sesamfrø
2,5 dl linfrø
2,5 hakkede valnøtter
1 ts salt

Pisk eggene og bland inn resten av ingrediensene. 
Smør det hele ut på en bakepapirkledd langpanne og stek midt i ovnen i ca 15 minutter på 190 grader.

La avkjøle noe og del opp.

Oppskriften sier at briksene godt kan oppbevares i kjøleskapet i 4-5 dager og at det egner seg godt til frysing. Jeg skal teste det ut!

Lurer på om det er en tanke å hakke i soltørket tomat og basilikum og servere disse inntil suppe?

Server gjerne med ost og te!

torsdag 7. februar 2013

Arbeidsvotter til en arbeidskar

Gubben har jobbet ute siden nyttår og har slitt hull i sitt forrige par votter jeg strikket til han for et par år siden. Dermed sto ett nytt par høyt på ønskelisten og jeg fant frem restegarn for å slå to fluer i ett smekk, nemlig å hode gubben varm på hendene og slanking av garnlageret!


Vottene er laget etter eget hode. Gubben ville gjerne ha de litt vide så han får plass til å bevege fingrene  inne i vottene slik at han kan gjøre en del uten å måtte ta vottene av.

Jeg har brukt pinner i str 3. Det flerfargede garnet er smart garn og det gråe rester av trysilgarnet til Europris.

Oppskrift i herrestørrelse:

Legg opp 52 masker på strømpepinne nr 3.
Strikk 2 rett og 2 vrang i 25 omganger.
Så skiftet jeg farge til grått og strikket 19 runder glattstrikk.

Så er det tid for tommel.
Jeg satte av 7 masker til tommel, men kunne med fordel satt av 8 eller 9. Jeg liker å sette av maskene til tommelen på en hjelpetråd mens jeg fullfører resten av votten og legger opp de  maskene så jeg får hullet til tommelen.

Strikk glattstrikk videre i 25 runder.
Nå er det tid for å starte fellingen.

*1 rett, 2 rett sammen, 20 rett, 2 vridd rett sammen, 1 rett, 2 rett sammen, 20 rett, 
2 vridd rett sammen, 1 rett*

Så strikker du en runde rett.

Nå gjentar du *-*
(*1 rett, 2 rett sammen, 16 rett, 2 vridd rett sammen, 1 rett, 2 rett sammen, 20 rett,
2 vridd rett sammen, 1 rett*)

Strikk enda en runde rett.

Så gjentar du *-* til du har igjen 4 masker og klipper av tråden.
Dra tråden gjennom de 4 maskene og fest pent på innsiden.

Tommel:
Plukk opp de 7 maskene du har satt på tråd og hent opp 7 masker hvor du la opp de nye og en til i hver side. Til sammen har du nå 16 masker fordelt på fire pinner.

Strikk 20 runder rett.

Så feller du slik:
*2 rett sammen, 4 rett, 2 rett vridd sammen*
Gjenta til du har igjen 4 masker og dra tråden igjennom slik du gjorde det på selve votten og fest tråden på innsiden.

Vott nummer to strikkes selvsagt på samme måte, bare speilvendt.

Lykke til med vottene!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...