tirsdag 29. mai 2012

LCHF-pizza, første forsøk

Pizza er en sikker vinner, men er det mulig å få den like smakfull med lavkarbo? 
Etter å ha lest litt rundt på nettet var jeg skeptisk, mange var veldig negative! Men søstern beroliget meg med at det var ikke noe problem, og tipset meg om pizzabunnen til fotballfrue


Du trenger:
4 egg
2 ss kremfløte
1 ts bakepulver
2-3 never revet ost
1 klype salt
2 ss olivenolje
4 ss soyamel
2 ts johannesbrødkjernemel
2 ts fiberfin
oregano

Knekk eggene i en bolle og tilsett fløte og bakepulver.
Tilsett soyamel, johannesbrødkjernemel, fiberfin, olje og revet ost. 
Rør til ønsket konsistens.

Hell røren over på et stekebrett med bakepapir. 
Smør den utover hele brettet.

Stek pizzabunnen i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Ha på ønsket fyll.
Denne gangen valgte vi kjøttdeig og en pose Toro pizzafyll (som vi hadde i skapet fra før). 
I tillegg hakket jeg litt kokt skinke over og strødde et lag revet gulost på toppen.

Min store feil:
Jeg synes det så ut som det ble alt for lite røre til bunnen... Derfor skyndte jeg meg å lage røren dobbel før jeg halvstekte den. 
VELDIG DUMT!
Resultatet ble en noe tykkere bunn som rett og slett ble noe voldsom. 
Neste gang LOVER jeg å gjøre det AKKURAT som det står i oppskriften og krysser fingrene for at mann og barn dermed synes den bli god!

Jeg synes den var helt grei, men utrolig mektig.
Til slutt vil jeg legge til at til tross for at mannen i huset klaget litt over at det ikke var det samme som vanlig pizza, så endte han opp med å spise flere stykker og ikke minst: han spiste opp alle restene kalde i løpet av kvelden og dagen etter!

Jeg gleder meg til neste forsøk og er spent på resultatet da.
Heldigvis lærer man så lenge man lever!

Pølsegryte - LCHF

Omleggingen av kostholdet har gått overraskende bra, kanskje fordi maten nå i starten har vært variert og spennende? Det er jo heller ikke til å legge skjul på at når man på 28 dager reduserer livvidden sin med hele 10 cm så er det ikke så vanskelig å holde motivasjonen på topp!

Noen ganger trenger man enkel og kjapp mat og ikke minst må den være barnevennlig! Dette ga meg litt hodebry i starten, men her er nok en flott oppskrift som oppfyller alle kriteriene:


Du trenger:
ca 400 g pølser (vær bevisst på kvaliteten!)
2 ss smør
1 løk
1 paprika
3 ss tomatpurré (uten sukker)
2 dl kremfløte
salt og pepper
Soyasaus

Del pølsene og skjær de i mindre biter.
Hakk løk og paprika.

Brun smør i panna og stek løk, paprika og pølser et par minutter. 
Tilsett fløten, tomatpurreen, salt og pepper og la det surre i 5-10 minutter.

Server med kokt brokkoli til.

Vel bekomme!

Pai - LCHF

Nydelig og enkel mat som kan smaksettes som du selv liker best!


Du trenger:
1 brokkoli
1 bukett vårløk
1 spissrotpaprika
ca 150 g skivet aromasopp
6 egg
2-3 dl revet gulost
4 dl kremfløte
timian
tomater
oregano

Varm ovnen til 200 grader.

Kutt brokkoli i litt mindre buketter og kok den og vårløken ca 5 minutter. 
La vannet renne godt av.

Kutt opp paprika.

Smør en ildfast paiform.
Legg i grønnsakene. 

Rør sammen egg, fløte, reven ost og ønsket krydder.

Slå røren over grønnsakene og legg skivede tomater på toppen.

Stekes i ovnen i ca 40 minutter.

Server gjerne med en grønn salat til!
Bon apetitt!

torsdag 24. mai 2012

Pølseform - LCHF

Litt avhengig av hvilken pølsetype du velger deg er dette er barnevennlig, lavkarbovennlig og enkelt alternativ som middag en travel ukedag:


Du trenger:
middagspølser
1 stor blomkål eller 2 små
vårløk
paprika
smør
litt melk 
salt
pepper
oregano
reven gulost

Kok blomkål.

Mens blomkålen koker kutter du pølser i biter og deler opp paprika og vårløk.
Strø pølsene i en smurt ildfast form.

Lag blomkålmousse:
Ha den kokte blomkålen over i et dørslag slik at vannet renner av.
Hell deretter blomkålen over i en bolle og tilsett ønsket mengde smør, salt og pepper.
Mos med stavmikser og spe med litt melk for å få moussen glatt. 

Bre blomkålmoussen over pølsene.
Strø over hakket paprika og vårløk og topp med reven ost.
Jeg elsker oregano og har derfor toppet med det!

Inn i ovnen på ca 225 grader i omtrent 30 minutter.

Vel bekomme!

tirsdag 22. mai 2012

Pledd for en prins

Med nytt kosthold, vårsol, aktive gutter og pollensesong har det siste prosjektet med strikkepinnene tatt fryktelig lang tid!
Men nå er det klart, heldigvis, for den kommende prinsen er like rundt hjørnet. Hva passer vel bedre til sommeren for en liten verdensborger enn et lunt teppe i organisk bomull?
Nok en gang er oppskrift og garn fra Pickles:



mandag 21. mai 2012

Søstern´s fiskeform

En herlig middag jeg anbefaler på det varmeste!


Til ca 4 porsjoner trenger du:
4 laksefileter
1 søt paprika
1 bunt vårløk
1 boks crème fraiche
2 bokser tine kremost (gjerne den med afrikansk paprika, eller grillet paprika fra philadelphia)
Reven gulost

Skjær laksefiletene i passe biter og stek de lett i stekepanne.
Smør en ildfast form og legg over den stekte laksen.
Fres vårløk og paprika og strø over fisken.
Fordel smøreosten over fisken (jeg brukte en spiseskje og la "dæsjer" med ost jevnt fordelt).
Fordel deretter crème fraichen på samme måte.
Ha over reven gulost og stek i ovnen i ca 30 minutter ved 220 grader.

Server med grønn salat til!

Bon apetitt!
(og mange takk til en fantastisk søster for en nydelig oppskrift!)

søndag 20. mai 2012

Hjemmelaget müsli - LCHF

Denne oppskriften har jeg funnet i en av mine nyinnkjøpte oppskriftbøker: "Fotballfrues dagbok".


Du trenger:
2 dl mandler
2 dl valnøtter
2 dl hasselnøtter
2 dl solsikkekjerner
2 dl linfrø
2 dl sesamfrø
2 dl kokosmasse
1 dl pinjekjerner
1 ts salt
1 ss kardemomme
1 ss vaniljepulver

1 dl kaldpresset rapsolje
2 dl vann

Hakk mandler, hasselnøtter og valnøtter, jeg foretrekker en mellomting mellom fin- og grovhakket.
Bland deretter inn resten av det tørre og rør godt om.

Tilsett blandingen av olje og vann og rør sammen.

Hell blandingen ut på bakepapir på en stekeplate og stek i ovnen ved 225 grader i ca 25 minutter.
Husk å røre om underveis og pass på så det ikke blir brent i kantene.


Fotballfrues tips er:
"Smaker godt sammen med gresk yoghurt, kefir, cottage cheese eller bare som snacks"

Vel bekomme! 


lørdag 19. mai 2012

Brownies - LCHF

Herlig med krem og friske jordbær <3 


Du trenger:
100 g hasselnøtter
150 g sjokolade (minimum 70% kakao)
100 g smør
1 ts espresso
1 ts vaniljepulver
85 g sukrin
4 egg

Mal hasselnøttene. Jeg malte de i en beholder som fulgte med stavmikseren, det gikk fort og var veldig effektivt!
Smelt sjokoladen og smøret i vannbad. Rør iblant til det får en glatt og fin substans. Rør inn kaffe (jeg brukte espresso) og vaniljepulver. La den avkjøles i ca 10 minutter.


Rør inn hasselnøttmelet og sukrin.

Skill eggene.
Visp plommene lett og rør de inn i sjokoladeblandingen.

Pisk eggehvittene stive.
Vend inn litt og litt i røren, vær forsiktig! 

Brownies bakes vanligvis i firkantet kakeform, denne passer til ca 20x20 cm, men det kunne jeg ikke finne i mine skaper. Derfor endte jeg opp med en rund springform på ca 21 cm.
Kle den med bakepapir og hell i røren.

Stek i ovnen ved ca 180 grader i 20-25 minutter. Den skal fortsatt være litt fuktig i midten, så pass på slik at du ikke steker den for lenge.


Avkjøl og server med ønsket tilbehør.

Vel bekomme! 



fredag 18. mai 2012

Kokostopper - LCHF

Smakfull til en kopp kaffe!


Til ca 30 stykker trenger du:
100 g mørk sjokolade (70%) 
75 g smør
4 egg
5 dl kokosmasse

Finhakk sjokoladen.
Smelt smøret.
Pisk eggene.
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.

Trill små kuler.
Deigen er ganske klissete, så jeg hadde en brødpose over venstre hånden og formet kulene med en teskje i den plastikk-kledde hånden.

Stek i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter.

Nytes med god samvittighet!

Et lite knekkebrødtips...

Når du skal lage knekkebrød selv (noe jeg har forsøkt meg på med hell flere ganger nå!) er det en ting det kan være greit å huske på:

HUSK Å RUTE OPP KNEKKEBRØDENE FØR DU STEKER DE!

Ellers blir de seende ut slik som dette...
De er jo heldigvis like gode på smak som ellers!
Oppskriften finner du her om du har lyst til å gjøre ett forsøk.

onsdag 16. mai 2012

Vellykket restemat

Restemat kan bli veldig godt og jeg tør påstå at denne restematen ble bedre enn orginalretten/førstegangsserverningen! 
Hovedingrediensen var restene av torskegryten som du finner oppskrift på her


Dette fungerer helt sikkert også godt med andre gryterester, for eksempel kjøttdeigbaserte gryter.

Legg ett lag med gryte i en smurt ildfast form.
Strø over finhakket hvitløk.
Ha over reven parmesan.

Legg ett lag med skivet squash.
Salt og pepre etter smak.


Bre deretter over resten av gryten og strø reven gulost på toppen. 
Jeg hadde også på litt oregano.

Stek i ovnen ved 180-200 grader ca 30 minutter.

Vel bekomme! 

Har blenderen overlevd?

I helgen fikk jeg plutselig veldig lyst på noe godt, ikke ett ukjent fenomen, og jeg bestemte meg for å lage instant-icecream. Noen oppskrift hadde jeg ikke, men tenkte at hvor vanskelig kan det være?
Dermed fant jeg frem en pose fra fryseren med frossen skogsbærblanding og lot den ligge på benken i ca 10 minutter.
Deretter helte jeg over fløte...


Tips 1: la bærene ligg ute til tining lengre...
Tips 2: VENT med å hell over fløten til bærene har fått seg en runde i blenderen.
Tips 3: Invester i en kraftigere blender!

For det første ble hele blandingen knallhard når fløten ble helt over de fortsatt godt frosne bære.
For det andre tålte ikke blenderen min å bli presset på dette, den begynte å lage rare  lyder, å ryke og ble veldig, veldig varm! 
Jeg endte opp med å ta med meg blenderen ut på terrassen for avkjøling, noe jeg undrer meg på om er normalt for en blender?

Fortsatt like fysen på noe godt og med en overarbeidet blender måtte jeg finne alternative løsninger. Dermed ble stavmikseren funnet frem og klumpen min med bær og fløte flyttet over i en bolle. Det fungerte bra! Med en ts sukrin i og hakket mørk (70 %) sjokolade over ble det lørdagskos likevel!


Godt man har lært til neste gang!

tirsdag 15. mai 2012

Torsk med tomatsaus - LCHF

Ofte ser rettene som står avbildet i kokebøkene veldig herlige ut og bildene er fantastiske! 

(Her er boken oppskrift og bilde er hentet fra)
Da blir det igrunnen en liten nedtur når maten absolutt ikke blir seende slik ut når den er klar på mitt kjøkken... 
MEN, heldigvis ble maten utrolig god likevel og jeg sjanser på å legge ut et bilde av vår "fiskegryte":


Til vår variant, "torskegryte med tomat" trenger du:
1 pakke bacon (mannen i huset synes det med fordel kunne vært mer bacon i gryta!)
1 løk
hvitløk etter smak (vi ELSKER hvitløk!)
purre
smør til steking
2 bokser hakkede tomater 
800 g torskefilet (vi brukte to pakker frossen torskefilet á 400g pr pakke)
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
gressløk

Skjær bacon i biter og sprøstek de.
Finhakk hvitløken og hakk løk og purre i skiver.
Smelt smøret i en gryte og tilsett grønnsakene. La det surre noen minutter.
Tilsett tomatene.
Skjær torskefiletene i stykker (vår tinte frossentorsk ble heller i biter enn stykker...)
La fisken trekke 5-10 minutter avhengig av størrelsen på fiskestykkene.
Smak til med salt og pepper og strø over stekte baconbiter.

Tilbehør:
kokte gulrøtter

Absolutt ikke vårt største høydepunkt på kjøkkenet, men smakfullt til tross. 
Våre tvillinger på 3 år synes også gryta ble god, kanskje mer barnevennlig enn større fiskstykker?

Om du tør:
bon apetitt!

søndag 13. mai 2012

Brokkoli- og blomkålsuppe med reker - LCHF

Med nye kokebøker i hus har gubben og jeg forsøkt oss på flere nye ting og en av rettene som falt i smak forrige uke var denne herlige suppen:


4 porsjoner

Du trenger:
1 brokkoli
1 blomkål
1 løk
2 fedd hvitløk
smør til steking
8 dl grønnsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
reker

Skjær blomkål og brokkoli i små buketter, finhakk løk og hvitløk.
Smelt smør i en kjele og stek løk og hvitløk blant på middels varme.
Tilsett bukettene og fres de i ca 1 minutt.

Hell på buljongen og la det koke til bukettene er møre.

Bruk en stavmikser og kjør suppen til en fin purré:


Tilsett creme fraiche og smak til med salt og pepper.

Fordel reker i tallerknene og hell suppen over.

Bon apetitt!

Mandelgrøt - LCHF


Til 1 porsjon trenger du:
20 g smør
25 g mandelmel
10 g fiberfin
1 dl kremfløte
1 dl vann
1/2 ts johannesbrødkjernemel

Smelt smøret i en gryte og rør inn mandelmel og fiberfin.
Tilsett fløte og rør til det blir en glatt masse.
Rist johannesbrødkjernemel og vann i en tett beholder (jevning) og tilsett jevningen i gryten.
Rør mens grøten koker opp og kok videre på middels varme i ca 5 minutter.
Spe med litt melk eller fløte om grøten blir tykk eller rør inn mer jevning om grøten bli for tynn.

Jeg grovhakket mandler å strødde over og hadde på friske bringebær.

Vel bekomme! 

lørdag 12. mai 2012

Lavkarbo knekkebrød

Valget er tatt og dama har bestemt seg, her må det endringer til!

Jeg har derfor oppsøkt eksperthjelp hos noen som har holdt på en stund og fikk denne flotte oppskriften på knekkebrød av en tålmodig søster:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader.


Du trenger:
200g solsikkefrø
100g linfrø
80g sesamfrø
120g kruskakli
1 ts salt
2 ss fiberhusk (kjøpes på helsekost)
5dl vann

Bland det tørre godt i en bolle og hell i vannet.


La dette stå i 10 minutter.

Del blandingen i to og kjevle ut på to pizzaark. 


TIPS: 
legge en brødpose (klippet i sidekantene slik at du kan "brette" den ut) over deigen før man kjevler så slipper du at kjevlet setter seg fast.




Del inn i ruter (4x4) med kniv eller pizzahjul.
Sett begge brettene i ovnen samtidig.

Stek i 35 minutter.
 Bytt plass på stekebrettene og stek de
35 minutter til.


Bon apetitt! 




lørdag 5. mai 2012

Kjøkkenkluter

I fjor sommer gjorde jeg mitt første forsøk på hjemmestrikket klut til kjøkkenet, det kan du se her. Jeg ble ikke særlig fornøyd når jeg forsøkte å ta den i bruk, den ble for tykk. Etter å ha sett flere hjemmelagede kluter fikk jeg lyst til å forsøke igjen, denne gangen med enkel tråd på pinner nr 3.



Oppskriftene har jeg funnet på Garnstudio her og her

Herlig og enkelt å ha i hendene når man koser seg i vårsola ute på terrassen! 

fredag 4. mai 2012

Fløtegratinert squash og grillet laks

Smakfull og herlig fredagsmiddag:



Laks
Skinn og benfri filet .
Salt og pepre filetene. Stek de noen sekunder på hver side i stekepanna.


Legg fisken over i en smurt form.


Del en lime i to og press saften over fisken.
Stekes i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Etter 10 minutter:
Ta den ut av ovnen og legg over ca 3 ss kesam.
Stek videre i ca 5 minutter.

Fløtegratinert squash:
Smør en ildfast form.
Skjær squashen i skiver og bre ett lag i bunnen av formen.
Strø over revet parmesan og finhakket hvitløk, salt og pepper.


Legg ett nytt lag med squash.
Strø over revet gulost, salt og pepper.


Hell over en boks fløte.


Stekes ved 220 grader i ca 30 minutter.

Vel bekomme!

tirsdag 1. mai 2012

Pakke i posten

På lørdag kom en flott og spennende pakke i posten, premien jeg vant i blogglotteriet til Lises hjertegleder!



Lekre grytekluter og kjøkkenhåndkle! 
Det passer flott nå som vi jobber med å finne farge å bli enige om når kjøkkenet skal males om.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...